Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

10 tips voor een duurzame kerst voor bedrijven

Steeds meer bedrijven, waaronder IGO Promo, starten met een duurzame bedrijfsvoering. En dat is een goede ontwikkeling, want op die manier leveren we een goede bijdrage aan een betere planeet. In een eerder artikel heb je kunnen lezen welke stappen je kunt nemen naar een duurzaam bedrijf. Nu de feestdagen eraan komen is het tijd om het jaar te vieren! En daarbij zijn we ons niet altijd even bewust welke impact dit heeft op het milieu. Daarom krijg jij van ons 10 tips voor een duurzame kerst, zodat je als bedrijf verantwoord de feestdagen doorkomt:

  1. Koop een duurzame kerstboom
  2. Maak je eigen kerstkaarten
  3. Kies voor duurzame kerstversiering
  4. Laat kerstverlichting niet 24/7 branden
  5. Organiseer een kliekjes lunch op kantoor
  6. Ruil je kerstoutfit 
  7. Reis duurzaam naar de kerstborrel
  8. Kijk bewust naar het inkopen van eten
  9. Kies voor een duurzaam kerstpakket
  10. Deel naar het goede doel (wij planten bomen)

1. Koop een duurzame kerstboom

Bij de feestdagen hoort traditioneel gezien een kerstboom. Bij veel kantoren, winkels en andere bedrijfspanden pronken daarom vaak één of meerdere kerstbomen. Een échte kerstboom die je na de feestdagen weggooit is helaas niet milieuvriendelijk. Maar er zijn ook duurzame kerstbomen die je dit jaar kunt gebruiken als vervanging van de traditionele boom. Ga voor een (tweedehands) kunstboom waar je jarenlang gebruik van kunt maken. Of adopteer een kerstboom die in januari weer wordt teruggeplant. Je kunt ook duurzame kerstversiering en kerstverlichting in de planten die al op kantoor staan hangen. Of kies voor een kartonnen kerstboom, super hip!

2. Maak je eigen kerstkaarten

Een jaarlijks terugkerend ritueel is het versturen van de kerstkaarten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om milieuvriendelijke kerstkaarten te kopen of te bestellen voor je bedrijf. Ga met je personeel aan de slag met het maken van je eigen kerstkaarten! Leef je helemaal uit met oude tijdschriften, postkaarten, stift, stickers en glitters. Je vindt veel inspiratie op websites zoals Pinterest. Ook nog eens super leuk om te doen met je collega’s en zo draagt iedereen bij aan een duurzame kerst. Wil je het helemaal duurzaam aanpakken? Kies voor kerstkaartjes die je online verstuurt naar je klanten. Zorg er wel voor dat er een persoonlijke touch bij zit om een goede indruk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een leuk filmpje of een foto van het personeel met een bewegende tekst. Laat je personeel meedenken over een leuke kaart die de (duurzame) kerst boodschap goed overbrengt.

3. Kies voor duurzame kerstversiering

De winkels liggen vol met kerstversiering die je na de feestdagen helaas weer weg kunt gooien. Super zonde! Beter investeer je in tweedehands kerstversiering van de kringloop of rommelmarkten. En kijk ook of je de versiering makkelijk kunt opbergen voor het volgende jaar. Zo verspil je geen onnodige versiering. Ben je graag creatief bezig en wil je je medewerkers betrekken bij de duurzame kerstversiering? Ga met je team naar het bos en verzamel mooie takken, kastanjes en dennenappels om je eigen versiering te creëren. Dat is meteen een leuk teambuilding uitje.

4. Laat kerstverlichting niet 24/7 branden

En als je toch bezig bent met duurzame kerstversiering, houd dan meteen rekening met je kerstverlichting. Deze lampjes slurpen namelijk ontzettend veel energie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor LED-lampjes, die een lager verbruik en een hoger aantal branduren hebben. Het belangrijkste is vooral dat licht niet 24/7 hoeft te branden. Je kunt het ook uitzetten als er niemand meer in het pand is. Of laat bewust de lampen op kantoor een dagje minder branden en maak gebruik van kaarsen. Dit zorgt ook nog eens voor heel veel sfeer!

5. Organiseer een kliekjeslunch op kantoor

Hoe de feestdagen ook gevierd worden; er is bijna altijd veel eten over! Eerder schreven we al een artikel over een gezonde lunch op het werk. Motiveer je personeel om dit eten niet weg te gooien, maar mee te nemen naar de ‘kliekjeslunch’ op kantoor. Gebruik de eerste werkdag na de kerst hiervoor en laat  iedereen de overblijfselen van het kerstdiner meenemen. Zo creëer je een gezonde lunch, zorg je voor een duurzame bewustwording én kun je na de kerst samen genieten van een gezellig teambuilding event.

6. Ruil je kerstoutfit

Met kerst wil iedereen er feestelijk uitzien. Op veel kantoren is het zelfs gebruikelijk om in een kersttrui naar kantoor te komen. In plaats van ieder jaar een nieuwe trui aan te schaffen, kun je ook je kersttrui ruilen of naar een 2e hands winkel om een trui te scoren. En dat geldt niet alleen voor je kersttrui. Je kunt je feestoutfit ook ruilen of aanschaffen via een 2e hands winkel of Vinted. Wist je dat je een outfit ook kunt huren voor een avond? Zo hoef je niet meteen een pak aan te schaffen voor het jaarlijkse kerstgala.

7. Reis duurzaam naar de kerstborrel

De kerstborrel is ieder jaar een moment om samen met je collega’s het jaar goed af te sluiten. Zorg dat je medewerkers met het openbaar vervoer of de fiets naar de borrel te komen. En de collega’s waarbij dit niet mogelijk is motiveer je om samen te carpoolen. Je kunt ze een extra zetje geven door bijvoorbeeld een extraatje te geven als ze groen reizen. Wil je het helemaal groots aanpakken? Huur een bus die de personen oppikt en vervolgens weer thuisbrengt. Wij weten zeker dat je medewerkers dit zullen waarderen.

8. Kijk bewust naar het inkopen van eten

Duurzamer eten tijdens kerst doe je in de eerste plaats door minder te eten ofwel niet meer dan je nodig hebt. Kies voor duurzame en biologische alternatieven en denk hierbij aan het dierenwelzijn, de natuur en de omstandigheden waarin het voedsel gemaakt wordt. Zo zijn er tegenwoordig genoeg lekkere plantaardige ingrediënten zodat je niet alleen maar dierlijk hoeft te eten. Denk ook aan afwasbaar servies en een tafelkleed welke je vaker kunt gebruiken. Dat draagt allemaal bij aan een duurzame kerst. Niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren.

christmas food, duurzame kerst

9. Kies voor een duurzaam kerstpakket

Als het gaat om de trends van kerstpakketen, mag een duurzaam kerstpakket of kerstcadeau hierbij niet ontbreken. Op deze manier draag je als bedrijf al een steentje bij aan een beter milieu. Met een duurzaam kerstcadeau  laat je meteen aan iedereen zien dat jouw onderneming een beter milieu hoog in het vaandel heeft staan. Kies voor een duurzaam kerstpakket of stel zelf een kerstpakket samen met duurzame kerstgeschenken en laat je verrassen door de vele mogelijkheden.  

10. Een goede daad

Dan blijft alleen de laatste duurzame kersttip nog over! Geef een deel van je winst aan het goede doel. Kies het doel wat bij jouw onderneming past op de goede doelen website. IGO Promo kiest ervoor om het hele jaar een percentage van iedere bestelling aan One Tree Planted te schenken voor het planten van nieuwe bomen. Het is een prachtig gebaar om als bedrijf een goed doel te ondersteunen! 

Als je gebruikt maakt van één tip dan draag jij al je steentje bij aan een duurzame kerst! Lees de volgende artikelen als je meer tips wilt over hoe je medewerkers kunnen ontspannen tijdens de feestdagen. Of juist hoe je nog meer kunt verduurzamen als bedrijf. Heb je hulp nodig bij het bestellen van je kerstpakket?

By | 2021-11-11T16:20:21+01:00 11 november 2021|