Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Een gezonde lunch op het werk stimuleer je zó

In een eerder artikel hebben we al aangestipt hoe belangrijk het is om je medewerkers in beweging te krijgen en ze te motiveren om gezond en fit te blijven. Naast voldoende beweging speelt gezonde voeding natuurlijk ook een belangrijke rol. En wist je dat je daar als werkgever ook bij kunt helpen? In dit artikel kom je erachter hoe je een gezonde lunch op het werk kunt stimuleren. 

Het belang van gezonde medewerkers
De meeste werkgevers zijn zich er wel van bewust dat gezonde werknemers van groot belang zijn voor goede werkprestaties. Een betere gezondheid van je medewerkers zorgt natuurlijk ook voor een lager ziekteverzuim. Het belang van gezonde medewerkers inzien is natuurlijk een goede stap, maar het is nog belangrijker om er daadwerkelijk iets mee te doen. Een investering die zich uiteindelijk op meerdere manieren zal terugverdienen.  

De Nederlandse lunchgewoontes
Het European at Work’- onderzoek van Eurest heeft uitgewezen dat één op de vijf Nederlandse werknemers de lunch achter het bureau opeet. Het meest favoriete lunchgerecht is een belegde boterham, gevolgd door fruit, warme snacks en een kom soep. Veel mensen zijn toch geneigd om een makkelijke lunch tijdens werk te eten. En nu we massaal thuiswerken, hebben we misschien nog meer de neiging om ongezonder te lunchen en misschien zelfs nieuwe, ongezonde lunchgewoontes te creëren. Tijd om daar iets aan te doen! 

Een gezonde boterham
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn we in Nederland vooral gewend om te lunchen met boterhammen. Nu is het niet per definitie zo dat boterhammen ‘slecht’ zijn voor de gezondheid, maar het is wel belangrijk dat het een voedzame boterham is. Zo zijn bijvoorbeeld volkoren boterhammen beter dan witte boterhammen omdat ze meer vezels en mineralen bevatten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar gezond broodbeleg. Of je kunt bijvoorbeeld één boterham met iets gezonds beleggen en de ander iets minder gezond om de balans erin te houden.

Tip: zorg ervoor dat je medewerkers iedere dag hun boterhammen mee kunnen nemen in een mooie broodtrommel met logo. Daar zijn je medewerkers niet alleen blij mee, je zorgt meteen voor een stukje branding.

Een gevarieerde lunch op het werk
Variatie is belangrijk, ook als het om gezond eten gaat. En daarom is het goed om eens te kijken naar mogelijkheden om te kunnen variëren met de lunch. Combineer bijvoorbeeld een boterham met een lekker salade met een gekookt ei of met een bakje yoghurt met fruit en granola. Wissel jouw eigen lunchrecepten vooral ook uit met collega’s en stimuleer elkaar zo om gezonder te eten. Of neem de restjes van de avond ervoor mee. Dit is niet alleen aan makkelijke lunch, het helpt meteen om het verspillen van voedsel tegen te gaan.

Tip: zorg er als werkgever voor dat er een koelkast aanwezig is op kantoor om eten te bewaren en een magnetron om eventuele restjes van de vorige dag op te warmen. Beschikt het bedrijf over een kantine? Kijk dan eens kritisch naar het aanbod en de mogelijkheden om gezonde gerechten aantrekkelijker te maken. Het aanbieden van fruit op kantoor zorgt bovendien voor een extra stimulans om te kiezen voor een gezond tussendoortje.

Lunch meenemen naar het werk
Wanneer je thuiswerkt heb je natuurlijk alles bij de hand. Maar als je veel onderweg bent of op locatie werkt, kies je misschien toch eerder voor een makkelijke lunch zoals een boterham, dan salade of yoghurt. Maar er zijn tegenwoordig heel veel handige producten die ervoor zorgen dat je ook heel makkelijk een gevarieerde lunch kunt meenemen naar het werk. Denk bijvoorbeeld aan een Mepal lunchpot, die ideaal is voor het meenemen van yoghurt met granola of soep met croutons. Of neem een lekkere smoothie mee in een shakebeker. Het merk Mepal heeft sowieso een heel uitgebreid aanbod producten om je lunch goed vers te houden. En een koeltas kan ook goed van pas komen om ervoor te zorgen dat je lunch koel blijft. 

Tip: stuur de medewerkers een leuk pakket met lunchproducten in combinatie met tips en recepten. Of organiseer een kookworkshop zodat ze ook in de avond een lekkere, gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten.

Meer bewegen ook belangrijk
We weten allemaal dat het, naast gezond eten, ook belangrijk is om voldoende te bewegen. En dat kun je gerust combineren met de lunch. Organiseer bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunch of daag de mensen die thuiswerken uit om dit te doen. Organiseer een challenge: wie haalt als eerste een aantal kilometers? Lees deze en nog meer leuke tips in het artikel ‘Zo krijg je je medewerkers in beweging’.  
Met behulp van bovenstaande tips kun je zelf aan de slag om gezonder te lunchen. En als werkgever kun je kijken hoe je je werknemers kunt inspireren voor een gezonde lunch op het werk. Genoeg mogelijkheden!

By | 2022-05-13T10:30:25+02:00 18 februari 2021|