Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Een vectorbestand maken doe je zó

Als wij vragen om jouw logo en bestanden digitaal aan te leveren, ontvangen wij het liefste een vectorbestand. Dit hebben wij nodig om er voor te zorgen dat jouw opdruk mooi geprint kan worden op onze producten. We hebben in een eerder artikel al uitgelegd wat onze drukkleuren inhouden. In dit artikel geven we je graag uitleg over hoe je een vectorbestand kunt aanleveren. Want wat is een vectorbestand eigenlijk? En waarvoor heb je een vectorbestand nodig? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is een grafische afbeelding die je oneindig kunt vergroten of verkleinen zonder dat je de kwaliteit van de afbeelding verliest. Dit komt doordat de afbeelding bestaat uit vectoren. Dit houdt in dat je een begin- én eindpunt hebt welke bestaat uit lijnen en vormen. 

De tegenhanger van een vectorbestand is een pixelbestand. Een pixelbestand is een grafische afbeelding welke opgebouwd is uit kleine vierkantjes (pixels). Voorbeelden hiervan zijn jpg, png, gif, bmp of psd bestanden. Wanneer je een pixelbestand te veel vergroot gaat de kwaliteit van de afbeelding verloren. Met een vectorbestand heb je dit probleem nooit. Daarom zijn vectorbestanden uitermate geschikt voor drukwerk en promotionele artikelen.

vector vs pixel

Hoe herken je een vectorbestand?

Een vectorbestand herken je aan het bestandstype. Zo kun je er vanuit gaan dat een .jpg, png, gif, tiff, bmp of psd eigenlijk nooit een afbeelding is die uit vectoren bestaat. Meestal zijn de afbeeldingen van deze bestandstypen uit pixels opgemaakt. Wanneer je een bestandstype ziet zoals pdf, ai, eps of svg kun je er vaak vanuit gaan dat het bestand uit vectoren gemaakt is. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Je kunt het altijd controleren door het bestand van jouw logo te vergroten. Blijft de kwaliteit goed? Dan is het logo opgemaakt uit vectoren.

Waar heb je een vectorbestand voor nodig?

IGO Promo heeft een vectorbestand van jouw logo en/of tekst nodig voor het bedrukken van relatiegeschenken, promotionele producten en kleding. IGO besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van de druktechnieken en het materiaal. Door een vector bestand te maken zorg je voor de beste kwaliteit van de bedrukking. De ideale match als je het ons vraagt! Je kunt een vectorbestand gebruiken voor je drukwerk en uiteraard ook voor al je digitale bestanden. Wanneer je het voor beiden gebruikt, weet je zeker dat je jouw logo en beeldmerk gebruikt in de juiste kwaliteit.

vector en pixels

Zelf een vectorbestand maken

Is jouw logo of afbeelding ontworpen door een grafisch designer? Vraag dan aan de designer of je een vectorbestand van jouw logo kunt ontvangen. Is het logo niet ontworpen door een designer? Dan blijven er nog twee mogelijkheden om jouw logo te vectoriseren: 

  1. Een vectorbestand maken met een grafisch programma
  2. Een pixelbestand omzetten naar een vectorbestand 

We leggen je hieronder twee manieren uit om zelf een vectorbestand te maken:

1. Een vectorbestand maken met een grafisch programma
Een gevectoriseerd bestand kun je maken met een grafisch programma. Hiervoor kun je het beste Adobe Illustrator gebruiken. Met dit programma kun je een eps of pdf vector bestand maken. Dit doe je door de pixelafbeelding over te trekken of na te tekenen met lijnen in Adobe Illustrator. Enige kennis van het programma is hierbij wel nodig. Houd er rekening mee dat deze optie ook tijd kost.

2. Een pixelbestand omzetten naar een vectorbestand
Het is niet mogelijk om een .jpg bestand op te slaan als een .eps. Dan heb je nog steeds geen vectorbestand. Het gaat er om dat het bestand zelf opgemaakt is uit vectoren. Benieuwd hoe je gratis een vectorbestand kunt maken? Maak dan gebruik van online tools zoals Autotracer of Convertio. Het enige nadeel van deze optie is dat de kwaliteit verschilt per afbeelding die je omzet naar een vectorbestand. Uiteraard kun je het altijd proberen!

Laat een relatiegeschenk bedrukken met jouw logo!

Heb jij na het lezen van bovenstaande informatie zin om een relatiegeschenk te bedrukken met jouw logo? IGO Promo staat voor je klaar! Wij breiden ons assortiment telkens uit met de nieuwste promotionele producten en duurzame alternatieven. Lukt het niet om jouw logo of beeldmerk in hoge kwaliteit te vectoriseren? Neem dan contact met ons op. Onze DTP-afdeling helpt jou namelijk graag. Wij vinden het belangrijk om een kwalitatief product af te leveren. 

Bekijk de mogelijkheden om jouw onderneming te laten groeien met promotionele producten of relatiegeschenken van IGO Promo.

By | 2021-10-05T13:23:38+02:00 5 oktober 2021|