Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Hoe houd je je medewerkers tevreden tijdens corona?

Slimme tips om je medewerkers te motiveren tijdens corona.

Als ondernemer heb je tijdens deze coronacrisis te maken met uitdagingen op verschillende vlakken. Misschien werkt je personeel noodzakelijk thuis of is er sprake van extra werkdruk. Het is belangrijk dat je medewerkers, ondanks deze moeilijke tijd, gemotiveerd blijven. Maar hoe kun je je medewerkers motiveren en hoe kun je de verbinding vasthouden? In dit artikel geven we een aantal slimme tips.

Corona en thuiswerken

Momenteel geldt het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken en dat zal waarschijnlijk voorlopig wel zo blijven. Vanuit een motiverende kantooromgeving moet je personeel nu thuis, in een woonkamer of in de werkkamer, op afstand hun werk doen. Thuiswerken brengt de nodige uitdagingen mee en daardoor is het des te belangrijker om je medewerkers te motiveren, betrokken en tevreden te houden. Motiveren op afstand, hoe doe je dat?

Zorg voor een goede werkplek
Niet iedereen heeft de beschikking over een aparte ruimte om in te werken en zit daardoor misschien wel aan de keukentafel. Als werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je medewerker een goede werkplek heeft. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vergoeding voor thuiswerken te geven, waarbij de werknemer zelf spullen kan aanschaffen zoals een bureau, bureaustoel of monitor. En zorg er ook voor dat ze beschikken over goede koptelefoons of oortjes voor videocalls. Op die manier kunnen ze nu én de toekomst altijd flexibel thuis blijven werken.

Blijf communiceren
In deze tijd van corona en thuiswerken is het vooral belangrijk om te blijven communiceren. Zeker nu het thuiswerken al wat langer duurt en zal duren, kan het zijn dat werknemers zich geïsoleerd voelen en werkstructuur missen. Dat gaat ten koste van de medewerkerstevredenheid. Blijf in gesprek en doe dat zo persoonlijk mogelijk, dus niet alleen per e-mail maar ook door te videobellen. Daarbij kan het goed zijn om iedere ochtend samen met het team even tijdens een videocall in te checken en te bespreken wat ze die dag gaan doen. Dit zorgt voor meer structuur en verbinding tussen de werknemers. En regel een leuke bedrukte mok zodat ze de dag extra goed starten met een kopje koffie of thee!

Organiseer leuke activiteiten
Een beetje ontspanning is ook belangrijk, zeker in deze tijd. Organiseer regelmatig een virtuele borrel, die je ook kunt combineren met leuke activiteiten zoals karaoke of een pubquiz. Deze activiteiten kun je natuurlijk ook laten bedenken door de medewerkers zelf. Ook teamuitjes kunnen digitaal plaatsvinden, denk bijvoorbeeld aan een online escaperoom of verschillende opdrachten die ze thuis kunnen uitvoeren. Dit zorgt niet alleen voor een grotere medewerkerstevredenheid, maar ook voor teambuilding.

Regel een bedankje of vergoeding voor thuiswerken
Een bedankje wordt altijd gewaardeerd en zorgt voor extra motivatie om er de komende tijd weer tegenaan te gaan. Dit kan een vergoeding voor thuiswerken zijn, maar je kunt ook op een andere manier je blijk van waardering geven. Stuur ze een leuk presentje, een coronapakket of een cadeaubon waarvan ze zelf iets leuks thuis kunnen bestellen. En vergeet ook de verjaardagen en jubilea niet!

Het coronapakket

Het ‘coronapakket’ is ondertussen bijna een begrip geworden en een goede manier om je werknemers te motiveren, maar vooral ook te bedanken voor hun inzet en flexibiliteit in deze coronatijd. Het pakket kan bestaan uit leuke verrassingen, maar ook hulpmiddelen om deze tijd nog beter door te komen. Eerder hebben we de mok al genoemd om de ochtend te starten met een lekker kopje koffie of thee. En wat denk je van een lekkere warme trui met logo of een extra fleecedekentje voor de koude dagen? Denk aan alles wat je goed kunt gebruiken om het thuis nog comfortabeler te maken. Maar ook lekkere dingen zoals borrelnootjes of biertjes voor de digitale vrijdagmiddagborrel. En natuurlijk zou een mondkapje met logo ook een hele goede toevoeging kunnen zijn aan het coronapakket.

Motivatietips voor andere branches

Naast de thuiswerkers zijn er door corona natuurlijk nog veel meer mensen die te maken hebben met uitdagingen. Denk aan medewerkers in de horeca, zorg, fabrieken en winkels. Ook die mensen kunnen een extra steuntje in de rug goed gebruiken. Hoe je deze medewerkers kunt motiveren? Zorg ervoor dat je betrokken blijft, ga met ze in gesprek en sta voor ze klaar. En ook zij kunnen een bedankje in deze periode extra waarderen.

Draagt het personeel mondkapjes ter bescherming? Denk dan eens aan het bedrukken van mondkapjes met je logo. Dat zorgt niet alleen voor saamhorigheid en een consistente uitstraling, maar ook branding. Als winkel of supermarkt kun je deze mondkapjes ook uitdelen aan klanten. Zo laat je als bedrijf goed zien dat je niet alleen aan de veiligheid, maar ook aan je klanten denkt.

Extra uitpakken met kerst

We gaan richting het einde van het jaar, de aangewezen periode om je personeel te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Op die manier kun je je medewerkers motiveren om er ook het komende jaar weer tegenaan te gaan. Dit jaar is het lastiger om een teamuitje te organiseren rond de decemberdagen. Waarom dan niet extra uitpakken met kerst? Stel een mooi kerstpakket samen, maar bovenal ook een praktisch pakket waaraan de medewerkers ook écht iets hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar de originele, bedrukte eindejaarsgeschenken zoals een draagbaar elektrisch koffiezetapparaat, een muismat met draadloze oplader of smart watch. Ook eco producten winnen aan populariteit zoals thermosbekers of koffiemokken van bamboe. Genoeg keuze om een origineel kerstpakket samen te stellen!
Met behulp van bovenstaande tips kun je niet alleen zorgen voor een grotere medewerkerstevredenheid, maar ze vooral ook de kracht geven om zich volop in te zetten in deze moeilijke tijd. Doe er je voordeel mee!

By | 2021-08-23T10:50:12+02:00 23 november 2020|