Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Plastic bekers verboden: zo zit dat

Sinds 2023 is het weggeven van gratis plastic bekers verboden. Voor sommige bedrijven was dit even schakelen en andere bedrijven spelen hier al wat langer op in door herbruikbare bekers te verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan organisatoren van festivals en andere evenementen. Gelukkig zijn er veel soorten herbruikbare bekers verkrijgbaar die je als bedrijf kunt inzetten. IGO Promo bedrukt deze naar wens met je logo of een andere boodschap. 

Wat houdt het verbod op plastic bekers precies in, wat zijn de alternatieven en wat zijn de voordelen van herbruikbare bekers? We leggen het je uit in dit artikel.

Plastic bekers verboden per 1 juli 2023

Het verbod op wegwerpplastic is ingevoerd om plastic (zwerf)afval te verminderen en is onderdeel van de richtlijn ‘Single Use Plastics’ die binnen Europa is ingevoerd. Er geldt sinds januari 2022 al een verbod op de verkoop van plastic producten zoals wegwerprietjes, wattenstaafjes, borden, bestek en ballonstokjes. En sinds 24 januari 2023 is daar het verbod op het verstrekken van gratis plastic bekers en verpakkingen bij gekomen. Het gaat niet alleen om de gratis koffiebekers to go, maar het is een verbod op wegwerpplastic, dus het geldt ook voor bijvoorbeeld maaltijdsalades of friet in plastic bakjes. Eigenlijk alle verpakkingen voor eenmalig gebruik. Het aanbieden van 100% plasticvrije bekers en verpakkingen is wel toegestaan. Vanaf 2024 worden de regels nog verder doorgevoerd en zijn plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen ter plaatse bij bedrijven en restaurants ook verboden. Herbruikbaar servies wordt daarbij het uitgangspunt.

Uitzonderingen op de regels

Het verbod geldt niet voor alle gratis bekers, maar op de gratis plastic bekers. De 100% plasticvrije bekers en verpakkingen zijn wel toegestaan. Zorginstellingen zijn bovendien uitgezonderd op het verbod op het te plaatse nuttigen van een maaltijd in wegwerpplastic vanaf 2024. Bedrijven hebben bovendien de mogelijkheid om plastic bekers en verpakkingen te blijven gebruiken als ze 75% tot 90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. 

Alternatieven voor plastic wegwerpbekers

Het verbod op plastic bekers heeft een grote impact voor veel bedrijven, maar gelukkig zijn er ook veel goede alternatieven voor plastic wegwerpbekers. We zetten een aantal voorbeelden van goede alternatieven op een rij: 

  • Coffee-to-go bekers
  • Herbruikbare bekers voor een festival van extra stevig materiaal
  • Bekers van bio plastic
  • Herbruikbare shakebekers
  • Koffiebekers van gerecycled materiaal
  • Herbruikbare RVS bekers
  • Kartonnen bekers

Geen paniek dus, zoals je ziet zijn er heel veel goede alternatieven voor plastic wegwerpbekers. Van herbruikbare bekers tot bekers van andere materialen. 

De voordelen van herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers dragen niet alleen bij aan het verkleinen van de plastic afvalberg, maar ze kunnen ook bijdragen aan je naamsbekendheid. Met name wanneer je ze laat bedrukken met je logo. De ontvangers lopen rond met de bekers en nemen je merk dus met zich mee. Wandelende reclame dus! De bekers zijn herbruikbaar en er is dus een grote kans dat ze deze vaker gaan meenemen. Met behulp van herbruikbare bekers laat je bovendien zien dat je een steentje bijdraagt aan het milieu. Een vorm van duurzame marketing. Lees in een eerder artikel meer tips voor het opzetten van een duurzame campagne.  

5 populaire herbruikbare bekers

IGO Promo heeft een heel ruim assortiment met herbruikbare bekers. Dat is natuurlijk fijn, maar dat kan de keuze ook lastiger maken. Om je te helpen bij de keuze, hebben we de 5 meest populaire herbruikbare bekers op een rij gezet:

1. PLA Cork Cup koffiebeker
De buitenkant van deze herbruikbare PLA koffie to-go beker is gemaakt van kurk en de binnenkant van het composteerbare materiaal polylactide (PLA).

2. Sugarcane Cup drinkbeker
Deze Sugarcane Cup drinkbeker is gemaakt van het afval van de suikerrietplant, een soort bioplastic. 

3. Circulcup beker
De Circulcup beker is een herbruikbare beker van het merk Circulware. De beker is gemaakt van hoogwaardig kunststof met minerale vuller, is 100% recyclebaar en geschikt voor warme dranken.

4. Herbruikbare event beker
Deze herbruikbare evenementenbeker is gemaakt van PP en is ideaal voor festivals. De beker is stevig en heeft een matte afwerking.

5. Herbruikbare koffiebeker
Deze herbruikbare koffiebeker heeft een inhoud van 270 ml, is lekvrij en is gemaakt van stevig abs materiaal. Door de isolerende wand blijft je drankje 2 uur warm en 4 uur koud. Multifunctioneel inzetbaar.

Ondanks dat plastic bekers verboden zijn, zijn er dus genoeg goede herbruikbare bekers die met een logo erop ook nog eens een goede bijdrage leveren aan je naamsbekendheid. Twee vliegen in één klap!

By | 2023-11-22T10:48:52+01:00 7 juli 2023|