Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Plastic verminderen: 8 praktische tips voor bedrijven

Het verminderen van de plastic afvalberg is één van de belangrijke stappen op weg naar een duurzame samenleving. Om dat extra te stimuleren, gelden er een aantal regels vanuit de overheid. Deze gelden niet alleen voor individuen, maar zeker ook voor bedrijven. Want bedrijven hebben een groot aandeel in de plastic afvalberg. In een eerder artikel hebben we een aantal duurzame stappen besproken. In dit artikel gaan we dieper in op het verminderen van plastic, met een aantal praktische tips voor bedrijven. Samen pakken we het groener aan!

De nieuwe wetgeving rond plastic

Waarom is het verminderen van plastic zo belangrijk? Plastic zorgt voor een serieuze belasting op het milieu en de hoeveelheid plastic zwerfafval is de afgelopen jaren flink toegenomen. Reden genoeg voor de overheid om in te grijpen en regels in te voeren. Deze regels komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Sinds 1 juli 2021 geldt een verbod op de verkoop van plastic producten zoals wegwerprietjes, borden, bestek en ballonstokjes van plastic. Sinds 1 juli 2023 is daar het verbod op het gratis verstrekken van plastic bekers en plastic maaltijdverpakkingen bij gekomen. Vanaf 2024 zijn plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen ter plaatse bij bedrijven en restaurants ook verboden. Lees meer uitgebreide informatie over de regels in het artikel ‘Plastic verboden: zo zit dat’

Tip 1: kijk kritisch naar het gebruik van plastic binnen bedrijf

Maak een inventarisatie binnen je bedrijf van de plekken waar momenteel plastic gebruikt (en weggegooid) wordt. Je hoeft niet alles meteen aan te pakken, maar op basis van deze inventarisatie kun je een stappenplan en doelen vast gaan stellen. Denk ook aan het vervangen van plastic kantoorartikelen door een duurzamere variant, zoals eco pennen. Informeer bij leveranciers wat de mogelijkheden zijn om het verbruik van plastic te verminderen.

Tip 2: vervang plastic bekers bij de koffieautomaat 

We ontkomen er, dankzij de maatregelen vanuit de overheid, als bedrijf niet aan om plastic bekers bij de koffieautomaat (of de waterdispenser) te vervangen. Vraag je je af of de kartonnen bekers die je gebruikt wel toegestaan zijn? Daar zit vaak ook plastic in verwerkt voor het lekvrij maken van deze bekers. We weten nog niet wat de ontwikkelingen gaan zijn op het gebied van plasticvrije bekers, maar er zijn ook andere goede oplossingen zoals bedrukte mokken of herbruikbare koffie to-go bekers. Laat deze bedrukken met je logo en je medewerkers zorgen meteen op een slimme manier voor meer zichtbaarheid.

Tip 3: zet waterflessen & bidons in als promotiemateriaal

Plastic afval verminderen gaat verder dan het vervangen van de plastic bekers bij de koffieautomaat. Als werkgever zijn er nog meer manieren die indirect zorgen voor minder plastic. Er geldt tegenwoordig statiegeld op plastic flesjes, maar het vullen van een herbruikbare waterfles is nog duurzamer en verkleint het aantal wegwerp/statiegeldflessen dat in omloop is of in de vuilnisbak belandt. Laat herbruikbare waterflessen of bidons bedrukken en geef deze bijvoorbeeld aan medewerkers die vaak onderweg zijn. Of maak er een kerstgeschenk van voor je klanten, relaties en medewerkers. Dankzij de bedrukking fungeert het meteen als promotiemateriaal.

Tip 4: vervang plastic tassen door herbruikbare tasjes

Er geldt sinds 1 januari 2016 al een verbod op gratis plastic tasjes in winkels en dat heeft al gezorgd voor een flinke vermindering in het gebruik van plastic tasjes. Winkels zijn verplicht om een vergoeding te vragen bij uitgifte van een plastic tasje. Als winkel of als bedrijf kun je hierop inspelen door een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten herbruikbare tassen zoals een bedrukte katoenen tas of een grotere boodschappentas met logo. Zo hebben de ontvangers altijd een tasje bij met jouw merk erop en zorgen ze meteen voor extra promotie.

Tip 5: zet aparte recyclebakken neer voor plastic afval

Veel bedrijven hebben aparte bakken voor het inzamelen van papier. Maar wat veel bedrijven niet hebben, is een aparte bak voor plastic afval. Er bestaat vaak onduidelijkheid of dit wel of niet apart ingezameld moet worden. Informeer bij de gemeente of stel een rooster op waarbij plastic weggebracht wordt bij het lokale plastic recycling bedrijf. Er zijn tegenwoordig speciale afvalbakken voor een optimale scheiding van alle soorten afval. Zorg er in ieder geval voor dat het duidelijk is voor de medewerkers wat ze waar weg moeten gooien.

Tip 6: denk ook aan duurzame relatiegeschenken

Een relatiegeschenk is een goede manier om je waardering te laten blijken aan klanten, relaties en medewerkers. Maar ook daar zit vaak plastic in verwerkt en daarom is het goed om te kijken naar duurzame relatiegeschenken. Dit kan een relatiegeschenk zijn van duurzame materialen, maar het kan ook een geschenk zijn om het verbruik van plastic te verminderen. Denk aan een mooie lunchtrommel, een handige pot voor het meenemen van yoghurt of een coffee-to-go beker.

Tip 7: informeer de medewerkers over het gebruik van plastic

Je kunt nog zulke mooie alternatieven voor plastic hebben binnen het bedrijf, maar het is belangrijk dat de medewerkers er ook daadwerkelijk gebruik van maken. Daarom is interne communicatie over het gebruik van plastic zo belangrijk. Communiceer de richtlijnen bijvoorbeeld met behulp van een interne nieuwsbrief of hang posters op om zo iedereen bewust te maken van het belang van het verminderen en recyclen van plastic.

Tip 8: geef een groen signaal af

Door middel van de praktische tips in dit artikel verminder je niet alleen de plastic afvalberg, maar geef je ook een groen signaal af en inspireer je andere bedrijven om groene stappen te zetten. Je kunt dat nog groter aanpakken door bijvoorbeeld een duurzame campagne op te zetten. Blijf wel eerlijk en blijf bi jezelf, want je wilt ‘greenwashing’ voorkomen. Ga niet doen alsof je hele bedrijf duurzaam bezig is, terwijl dat nog niet zo is. Maar laat wel zien dat je stappen aan het zetten bent om andere bedrijven te inspireren.

Met behulp van deze praktische tips kun je aan de slag om plastic te verminderen binnen jouw bedrijf. Heb je hulp nodig bij het laten bedrukken van duurzame producten? Het team van IGO Promo denkt graag met je mee over de beste match bij jouw duurzame doelen.

By | 2023-12-22T13:47:07+01:00 10 november 2023|