Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Psychologie van kleuren: hoe kies je de juiste kleur?

Het gebruik van kleuren kan een grote invloed hebben op een boodschap of emotie die je wil overbrengen. Zowel in je privéleven, als bij het inzetten van promotionele producten om je bedrijf te promoten. Kleuren zijn niet alleen een esthetische keuze; ze hebben een krachtige psychologische en emotionele invloed op mensen. Een strategische inzet van kleuren kan ervoor zorgen dat je je merkherkenning vergroot, specifieke boodschappen overbrengt of zelfs bepaalde emoties oproept. In dit artikel helpen je het verhaal achter kleuren te vertellen en een keuze te maken in de juiste kleur voor je promotionele producten.

In deze competitieve marketing wereld, waar de eerste indruk enorm belangrijk is, kan het gebruiken van de juiste kleur voor promotieartikelen een aanzienlijk verschil maken. Trek je de aandacht van de juiste doelgroep en laat je een blijvende maar ook positieve indruk achter?

Welk gevoel en welke boodschap wil je overbrengen?

Kleur kan een grote rol spelen in het gevoel dat je wil overbrengen aan de ontvanger van je product. Zo geven warmere tonen, denk aan rood, oranje en geel, meestal een gevoel van veiligheid of het alarmeren. Ze trekken snel de aandacht en worden dan ook regelmatig gebruikt om mensen te waarschuwen. Koelere kleuren zoals blauw, groen en violet zorgen daarentegen voor koelte en het gevoel van frisheid. Ook brengen ze kalmte en rust, in tegenstelling tot de warmere tinten. De kleur blauw wordt vaak gebruikt in de gezondheidszorg en financiën, omdat ze klanten een vertrouwd gevoel willen overbrengen.

Bij het kiezen van kleuren is het belangrijk om slimme overwegingen te maken. Zorg voor een perfecte balans tussen contrasten en evenwicht in je kleurenschema. Denk hierbij aan kleuren op je website, visitekaartjes, social media etc. De belangrijkste vraag die je jezelf daarbij stelt is: welke boodschap willen wij overbrengen om ons merk imago op te bouwen en herkenning te creëren?

Wist je dat…

• McDonald’s de gele kleur gekozen heeft om honger te stimuleren en klanten een gelukkig en ontspannen gevoel te geven?

• de wereld van Barbie roze is, omdat deze kleur vrouwelijkheid en glamour uitstraalt. Pantone heeft zelfs een eigen kleur ontwikkelt met de naam “Barbie Pink”.

• de kleur zwart wordt gebruikt om autoriteit uit te stralen. Wat veel terug te zien is in de grote modehuizen als Chanel, maar ook merken als Adidas en Nike.

Promotieproducten kopen in de juiste kleur

Om te controleren of je de juiste kleuren hebt gekozen voor je merk, doorloop je eenvoudig de volgende 4 stappen:
1. Merkidentiteit: Zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen hebt wat je merkidentiteit en missie zijn. Dit helpt je om te verifiëren of de gekozen kleuren de juiste boodschap overbrengen. Kijk ook naar de gangbare kleuren binnen jouw branche en sector en gebruik dit als handvat.

2. Doelgroepanalyse: Een analyse van je doelgroep is essentieel bij het bepalen van de juiste kleuren voor je merk. Want wie is je klant eigenlijk? Onderzoek de leeftijdsgroep, het geslacht, de cultuur en andere demografische informatie van je doelgroep. Dit helpt om te begrijpen welke kleuren resoneren en aantrekkelijk zijn voor jouw specifieke klantenkring.

3. Kleurkeuze: Combineer de verzamelde informatie met algemene kennis over de psychologie van kleuren. Overweeg de emotionele impact van kleuren en hoe ze verbonden zijn met de boodschap die je wilt overbrengen. Denk bijvoorbeeld na over de keuze voor warme of juist koele kleuren.

4. Wees consistent: Tot slot is consistentie de sleutel voor een succesvolle kleurenkeuze. Zorg ervoor dat de gekozen kleuren consistent worden toegepast in alle aspecten van je bedrijf, van marketingmateriaal en het logo tot flyers, Powerpointpresentaties en kantoorbenodigdheden. Deze uniformiteit versterkt je merkimago, waardoor het herkenbaar wordt voor klanten bij elk contactmoment.

Na deze zorgvuldige analyse en strategische kleurkeuze wordt de ideale kleur voor je promotionele producten duidelijk. Bij IGO Promo bieden we een uitgebreid assortiment producten in diverse kleuren. Laat je logo stralen op een van onze items en laat je merk kennis maken met je klanten, bezoekers, medewerkers en andere zakenrelaties.

By | 2024-03-20T10:35:21+01:00 15 februari 2024|