Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Relatiegeschenken en kerstpakketten aftrekbaar: hoe zit dat?

Het geven van een relatiegeschenk is de ideale manier om je klanten of relaties te bedanken voor een fijne samenwerking. Wanneer je een relatiegeschenk met logo bedrukt, is het ook nog eens een manier om je naamsbekendheid te vergroten. Daar weten wij bij IGO Promo alles van. Weet jij wanneer relatiegeschenken aftrekbaar zijn? En hoe zit dat met kerstpakketten? In dit artikel geven we uitgebreide uitleg over de fiscale regels voor alle soorten relatiegeschenken.

Verschillende soorten relatiegeschenken

Waar denk jij aan bij een relatiegeschenk? Een relatiegeschenk kan vanalles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een speciale fles wijn of een luxe pennenset met logo. Maar het kan ook een pakket met verschillende producten en/of een waardebon zijn. Veel relatiegeschenken kunnen bedrukt worden met een logo of tekst. Dit zorgt ervoor dat ze een bijdrage kunnen leveren aan je branding. Genoeg redenen om je klanten en relaties op z’n tijd eens te verrassen met een mooi relatiegeschenk.

BTW

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

En dan nu de vraag waar dit artikel om draait: zijn relatiegeschenken aftrekbaar? De standaardregel is simpel: je kunt relatiegeschenken fiscaal voor 50% in mindering brengen van je inkomen.

Relatiegeschenken zijn niet aftrekbaar als:

  • De producten worden aangekocht voor meer dan €50 per persoon (exclusief btw)
  • Bij de aankoop van tabak of geestrijkende dranken

Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website van sbb.

Wat zijn beroepskosten?

Relatiegeschenken worden gezien als aftrekbare beroepskosten. Je kunt ze fiscaal indienen alleen betekent dat niet dat je 100% vergoed krijgt. Wel kun je sommige kosten aftrekken van de belastbare winst. Bij relatiegeschenken betekent dat dat je 50% terug kunt vragen. Personeelsvoorzieningen kunnen voor meer medewerkers bestemd zijn. In dat geval deelt u het bedrag door het aantal personen dat van de voorziening gebruik kan maken.

Relatiegeschenken 100% aftrekbaar

Soms zijn relatiegeschenken zelfs 100% aftrekbaar. Wanneer je geschenken overhandigd tijdens een zakenreis in het buitenland bijvoorbeeld. Daarbij maakt het niet uit als het geschenk in België of in het buitenland gekocht is. Als je in België een geschenk geeft aan een klant uit het buitenland, blijft het slechts 50% aftrekbaar. Promotionele producten zijn ook 100% aftrekbaar. Zo maak je meteen een goede indruk bij je klanten en vergroot je de zichtbaarheid van je bedrijf. Wanneer je een geschenk van meer dan €125,- per jaar geeft aan professionele klanten, mag je deze ook 100% aftrekken. Daarvoor moet je een fiscale fiche 281.50 op naam van de ontvanger opstellen.

Zijn kerstpakketten aftrekbaar?

Een kerstpakket valt onder de regels voor giften en relatiegeschenken. Dus in principe zijn kerstpakketten voor 50% aftrekbaar voor zakelijke relaties. Je hebt wel een grens van €50,- (excl. btw) die de btw administratie oplegt. Anderzijds heb je ook de grens van €125,- (excl. btw). Als het geschenk hoger is moet er een fiscale fiche 281.50 worden opgesteld. Wanneer je een kerstcadeau aan je werknemers wilt geven gelden er andere regels. Deze regeling stelt dat alles wat je aan een werknemer geeft tot het loon behoort, waarbij je een bepaald percentage van de loonsom onbelast mag weggeven. En voor de werkgever is het wel fiscaal aftrekbaar.

Advies nodig voor een passend geschenk?

Zo weet je in ieder geval meer over de fiscale mogelijkheden als het gaat om relatiegeschenken en kerstpakketten. Heb je advies nodig over de best passende geschenken voor je klanten, relaties of medewerkers? Het team van IGO Promo staan klaar om je verder te helpen. Wil je nog meer weten over het bestellen van kerstpakketten? Lees dan het artikel met de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over kerstpakketten

By | 2021-10-26T16:41:13+02:00 21 oktober 2021|