Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Relatiegeschenken in de Japanse cultuur

Cadeautjes geven is altijd leuk! Zo zijn er veel momenten wanneer het gebruikelijk is een cadeau te geven in Nederland, zoals op een verjaardag of huwelijk. Over het algemeen zijn er niet veel regels omtrent het geven van een cadeau in Nederland. In sommige culturen dien je hier echter wel rekening mee te houden.

In een voorgaand artikel bespraken we relatiegeschenken binnen de Amerikaanse cultuur. Deze keer vertrekken we richting Japan. In Japan heerst er een sterke symboliek rond het geven van relatiegeschenken. Wij geven je alvast enkele tips zodat de meeting met je Aziatische handelspartners voorspoedig zal verlopen.

Een belangrijke procedure bij het ontvangen van een relatiegeschenk in de Japanse cultuur is het weigeren van het geschenk. Om niet hebberig over te komen, zal je Japanse handelspartner eerst meermaals het cadeau weigeren alvorens het te accepteren. Het is dus belangrijk dat je hetzelfde doet wanneer jou een geschenk wordt aangeboden. Vergeet ook niet om het geschenk met twee handen aan te bieden en het mooi te verpakken. Dat laatste is vooral belangrijk in Japan, waar relatiegeschenken vaak in mooi en duur kaftpapier wordt verpakt. Hou er ook rekening mee dat je het relatiegeschenk aan de persoon met de hoogste of gelijke rang geeft.

Wanneer je er voor kiest om bijvoorbeeld een zakelijke pen of bamboe powerbank weg te geven kun je tegen de persoon zeggen: “Taishita mono janain desu ga”. Dit betekent “Het is niet veel maar, alsjeblieft”. Je moet namelijk doen alsof het cadeau niet veel voorstelt om te benadrukken dat het niets met jullie zakelijke relatie te maken heeft.

Symboliek speelt een zeer grote rol in de Japanse cultuur, ook wat betreft relatiegeschenken. Koop bijvoorbeeld geen pen met rode inkt aangezien die kleur wordt geassocieerd met de dood en begrafenissen. Voedsel en alcoholische dranken, daarentegen, worden wel met plezier geaccepteerd.

In de Aziatische cultuur ligt de nadruk niet zozeer op het bedrag, maar eerder op de symboliek. Twijfel je welk cadeau gepast is? Vraag het dan voordat je iets koopt.

By | 2021-02-18T09:52:22+01:00 19 september 2019|