Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

RFID: Wat is het en waarom heb je het nodig?

Deze blogpost is voor het laatst geüpdatet op 11-07-2024.

RFID: Wat is het en waarom heb je het nodig?

Elk jaar worden er weer nieuwe trends en inzichten ontdekt. In de afgelopen jaren zagen we bijvoorbeeld een grote toename in de populariteit naar duurzame producten én in de vraag naar tech gadgets zoals powerbanks en draadloze opladers. En daarbij komt een groot belang kijken van de digitale veiligheid. We willen ons niet alleen veilig voelen, maar ook zeker weten dat we beschermd zijn tegen diverse (online) dreigingen. Want naast de praktische kant van RFID, kan het in sommige gevallen ook goed zijn om je eigen veiligheid te waarborgen. Onze RFID-producten kunnen hierbij een effectieve oplossing bieden. Ben je nog niet bekend met de term RFID? Wij leggen het je graag uit!

Wat is RFID?

RFID staat voor Radio Frequency Identification en wordt gebruikt in kleine chips. Deze chips bevinden zich overal om ons heen en kunnen op bijna oneindig veel manieren worden toegepast, van het vinden van je sleutels tot het identificeren van je huisdier. Deze kleine chip, die maar net iets groter is dan een rijstkorrel, slaat informatie op die met een geschikte ontvanger of scanner gelezen kan worden. De meeste mensen kennen deze technologie als NFC (Near Field Communication) of van de antidiefstal-klosjes op kleding.

Hoe werkt het?

Wanneer een geschikte ‘lezer’ of ‘scanner’ geactiveerd is, scant deze de nabije omgeving. Als een RFID-chip wordt gevonden, leest het apparaat de informatie op de chip en kan het bepaalde taken uitvoeren. Als zo’n chip bijvoorbeeld in jouw kat is geïmplanteerd, kan de lezer het unieke ID-nummer van de chip lezen en zo bevestigen dat het jouw kat is.

En in steeds meer winkels worden RFID-scanners gebruikt bij het afrekenen met een zelfscan. Als klant plaatst je geselecteerde items in een bak, de RFID-tags worden allemaal gescand en binnen no-time staan alle producten in het systeem klaar om af te rekenen.

Bankpassen en creditcards gebruiken deze technologie ook steeds meer. Veel passen bevatten een RFID-chip. Doordat jouw RFID-chip op jouw bankpas gescand wordt, kun je kleine transacties doen zonder je pincode in te toetsen of je pas in een lezer te stoppen. Dit is supersnel en bespaart tijd. Daarom gebruiken veel mensen deze functie om te betalen. Maar helaas zorgt dit soms ook voor minder leuke ervaringen.

Digitale diefstal

Veel banken werken met dezelfde regels. Je kunt kleine betalingen, bijvoorbeeld tot € 50,-, doen zonder een pincode in te toetsen. Wil je grotere bedragen pinnen? Dan moet je je pincode invoeren. Dit klinkt behoorlijk veilig, toch?

Toch zijn er risico’s. Als iemand jouw bankpas vindt, kan hij of zij geld van je rekening afhalen zonder dat je het merkt. Hoewel dit geen grote bedragen zijn, is het natuurlijk toch vervelend. Het wordt ernstiger als iemand je pincode achterhaalt. Fraudeurs worden steeds creatiever en kunnen je gegevens zelfs uitlezen met behulp van speciale apparatuur die de RFID-chip op afstand kan lezen. Hierdoor kunnen ze grote bedragen van je rekening afhalen zonder dat je het doorhebt. Maar gelukkig zijn ook hier oplossingen voor.

Een veilige zaak

Er zijn steeds meer opties beschikbaar om je tegen deze risico’s te beschermen. Natuurlijk kun je simpelweg het gebruik van RFID-betalingen op je bankpas uitschakelen. Maar gezien het gemak van contactloos betalen, is het handiger om veiligheid te combineren met gemak.

Zo kun je onder andere kiezen voor:

Deze houders zijn kleine, gebruiksvriendelijke accessoires die goedkope, maar effectieve bescherming bieden zodat je van het gemak van draadloos betalen kunt genieten zonder de risico’s van diefstal. Als je nog geen geschikte houder of portemonnee hebt, bekijk dan onze producten met RFID-blokker. Tot die tijd is het slim om je RFID-betaalpas diep in je portemonnee te stoppen en niet los in je zak te bewaren. Zo maak je het criminelen moeilijker om van je te stelen, terwijl jij op zoek gaat naar goede bescherming.

RFID-producten bieden niet alleen gemak, maar ook de mogelijkheid om je digitale veiligheid te waarborgen. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen mogelijke gevaren met de juiste accessoires.

By | 2024-07-12T10:21:28+02:00 11 maart 2019|