Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Slimme tips om je medewerkers te motiveren

Als ondernemer heb je te maken met uitdagingen op verschillende vlakken. Een belangrijke uitdaging ligt niet alleen in het aantrekken van goed personeel, maar ook in het behouden van personeel. Een belangrijke sleutel hiervoor ligt in het maken en vasthouden van de verbinding met je medewerkers. Hoe kun je je medewerkers motiveren en ervoor zorgen dat ze plezier in hun werk blijven behouden? Hoe pak je dat aan als je medewerkers regelmatig thuiswerken of extern aan het werk zijn? In dit artikel geven we een aantal slimme tips. 

Zorg voor een goede werkplek

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het motiveren van medewerkers, maar een fijne werkplek op kantoor of thuis draagt voor een groot deel bij aan het werkgeluk. Als werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je medewerker een goede werkplek heeft en dat geldt ook voor medewerkers die regelmatig thuiswerken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vergoeding voor thuiswerken te geven, waarbij de werknemer zelf spullen kan aanschaffen zoals een bureau, bureaustoel of monitor. En zorg er ook voor dat ze beschikken over goede koptelefoons of oortjes voor videocalls. Op die manier kunnen ze altijd flexibel werken. Tegenwoordig zijn er zogeheten noise cancelling koptelefoons en oordopjes verkrijgbaar die het omgevingsgeluid filteren. Zo kunnen de medewerkers ongestoord bellen, zonder dat ze last hebben van collega’s of huisgenoten. 

Blijf communiceren

Of je medewerkers nu op kantoor, thuis of extern werken, het is altijd belangrijk om te blijven communiceren. Blijf in gesprek en doe dat zo persoonlijk mogelijk, dus niet alleen per e-mail maar ook door fysieke meetings te organiseren en te videobellen als de medewerkers niet op kantoor werken. Daarbij kan het goed zijn om bijvoorbeeld iedere ochtend samen met het team even in te checken en te bespreken wat ze die dag gaan doen. Dit zorgt voor meer structuur en verbinding tussen de werknemers. En regel een leuke bedrukte mok zodat ze de dag extra goed starten met een kopje koffie of thee!

Organiseer leuke activiteiten

Een beetje ontspanning is ook belangrijk, zeker in drukke periodes. Organiseer regelmatig een borrel, die je ook kunt combineren met leuke activiteiten zoals karaoke of een pubquiz. De activiteiten kun je natuurlijk ook laten bedenken door de medewerkers zelf. Laat ze ideeën aandragen of betrek ze bij de organisatie: dat scheelt je werk en draagt bij aan het succes! Activiteiten zorgen niet alleen voor een grotere medewerkerstevredenheid, maar ook voor teambuilding. Twee vliegen in één klap. 

Regel een bedankje

Een bedankje wordt altijd gewaardeerd en zorgt voor extra motivatie om er de komende tijd weer tegenaan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een presentje op Secretaressedag of de Dag van de Verpleging, een bijzonder jubileum om te vieren, een verjaardag of een bepaalde prestatie. Of gewoon zomaar, een bedankje omdat je blij bent met je personeel. Geef ze een leuk presentje, een cadeaubon waarvan ze zelf iets leuks kunnen bestellen of een uitje. Ter inspiratie heeft IGO Promo de top 10 bedankjes op een rij gezet die je kunt bedrukken met je eigen logo of een opdruk naar keuze.  

Vier de successen samen

Successen mogen gevierd worden. En het is extra leuk om deze successen met je team te vieren. Dat zorgt ook nog eens voor een beter teamgevoel en het is een goede motivator. Organiseer een borrel of laat de medewerkers een keer wat eerder naar huis gaan. Je hoeft echt niet meteen te denken aan een hoger salaris, maar kleine extra’s kunnen al zorgen voor een grotere medewerkerstevredenheid. Werken de medewerkers thuis of extern? Stuur ze dan een leuk presentje. Denk bijvoorbeeld aan een brievenbuscadeau zoals chocolade of een bon om thuis leuke films te kijken. Genoeg mogelijkheden!  

Extra uitpakken met kerst

Kerst is de aangewezen periode om je personeel te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Op die manier kun je je medewerkers motiveren om er ook het komende jaar weer tegenaan te gaan. Organiseer een leuk teamuitje rond de decemberdagen en stel een mooi, maar bovenal ook een praktisch kerstpakket samen waar de medewerkers ook écht iets hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar de originele, bedrukte eindejaarsgeschenken zoals een draagbaar elektrisch koffiezetapparaat, een muismat met draadloze oplader of smart watch. Ook eco producten zijn nog steeds populair zoals thermosbekers of koffiemokken van bamboe. Laat je inspireren door de kerstpakketten trends van dit jaar. Genoeg keuze om een origineel kerstpakket samen te stellen!

Relatiegeschenken en giften zijn deels aftrekbaar

Naast het motiveren van je medewerkers kun je natuurlijk ook je klanten bedanken voor het afgelopen jaar. En wist je dat de btw die je betaalt voor relatiegeschenken in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar is? Hierover lees je meer in het artikel over de aftrekbaarheid van relatiegeschenken en kerstpakketten. Voor giften aan je medewerkers geldt de zogeheten WKR ofwel Werkkostenregeling. Met behulp van deze regeling kun je als werkgever onbelaste giften en vergoedingen aan je werknemers geven. Dat geldt bijvoorbeeld voor kerstpakketten, maar ook voor het inrichten van de werkplek, bedrijfskleding en apparatuur. Eigenlijk geldt het voor alles wat buiten de werkplek gebruikt kan worden. Het totale bedrag moet daarbij onder de een bepaald percentage blijven van de loonsom van alle medewerkers samen.    

De tevredenheid van medewerkers uitdragen 

Wanneer je werknemers heel tevreden zijn, dan is het goed om dit ook naar buiten toe uit te dragen en het onderdeel te laten zijn van je strategie voor ‘employer branding’. Employer branding is een middel om je huidige medewerkers te binden, boeien en betrekken en nieuw personeel aan te trekken. Zorg ervoor dat je een fijne en goede werkgever bent voor zowel huidige als toekomstige medewerkers. En als ze deze tevredenheid met elkaar delen, zorgt dat voor extra motivatie en misschien wel het aanbrengen van nieuw personeel. 

Met behulp van bovenstaande tips kun je niet alleen zorgen voor een grotere medewerkerstevredenheid, maar het personeel vooral ook motiveren om zich volop in te zetten voor jouw bedrijf. Doe er je voordeel mee!

By | 2023-10-06T10:37:20+02:00 14 september 2023|