Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Sporten op het werk? Organiseer een sportieve challenge!

We weten allemaal dat het belangrijk is om veel te bewegen. Je voelt je gezonder, fitter en je bent zelfs productiever als je genoeg beweegt. Als je medewerkers veel bewegen, profiteer je daar als werkgever dus ook van. In een eerder artikel heb je al een aantal tips kunnen lezen om je medewerkers in beweging te krijgen. Eén van die tips om sporten op het werk te stimuleren is het organiseren van een sportieve challenge. Maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je waarom én hoe je zo’n sportchallenge kunt organiseren!

Kantoor vs. thuiswerken

Door corona is er veel veranderd in het werklandschap. Veel bedrijven waren genoodzaakt om de medewerkers thuis te laten werken. Veel bedrijven zijn hierdoor de voordelen gaan inzien van het thuiswerken en ze kiezen daarom nu voor een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken. Werknemers die op een kantoor werken hebben sowieso minder beweging op het werk dan andere beroepen. Maar het thuiswerken zorgt voor een nog grotere uitdaging om dagelijks voldoende beweging te krijgen. Genoeg redenen dus om hier iets aan te doen!

Stimuleer je werknemers om meer te bewegen

Je medewerkers zijn er natuurlijk zelf verantwoordelijk voor om voldoende beweging te krijgen. Maar je profiteert als werkgever ook van fitte en gezonde werknemers. Je kunt een rol spelen in het stimuleren van beweging tijdens een werkdag. Hoe groot die rol is, kun je natuurlijk zelf bepalen. Maar het is al op een hele makkelijke manier mogelijk om je medewerkers te motiveren. Zo geeft de overheid op het Arboportaal al een aantal hele praktische tips, zoals:

 • een werkomgeving aanbieden die uitnodigt om meer te bewegen;
 • apparaten, zoals een printer, maar ook prullenbakken ver van de werkplek plaatsen;
 • meubilair aanbieden om zitten te kunnen afwisselen met staan of een andere actieve houding;
 • statafels in de kantine plaatsen;
 • tafeltennis, sjoelen, darten en andere middelen beschikbaar stellen in de kantine;
 • sporten op het werk stimuleren met bijvoorbeeld een eigen fitnessruimte.

Zo zie je dat er heel veel tips zijn die je zou kunnen toepassen. Je kunt je medewerkers bovendien extra motiveren om te bewegen met behulp van een sportieve challenge.

Organiseer een sportieve challenge!

De basis van iedere sportieve challenge is het vaststellen van een bepaald doel voor de medewerkers. Denk aan het behalen van:

 • een aantal stappen;
 • een aantal kilometers fietsen;
 • een aantal uren wandelen;
 • de marathon;
 • de vierdaagse;
 • een aantal wandelingen tijdens de lunchpauze.

Als voorbeeld kun je de medewerkers het aantal kilometers naar Parijs laten fietsen. Wie als eerste het aantal kilometers behaald heeft, wint een stedentrip naar Parijs! Om ze te stimuleren om te sporten op het werk zet je een aantal hometrainers op kantoor neer. Of je gaat voor een ‘30 dagen challenge’. Wie behaalt het hoogste aantal stappen in 30 dagen? Voor het tellen van het aantal stappen kun je ze activity trackers met logo geven. Zo zorg je meteen voor een stukje interne branding. In het bovenstaande lijstje staat ook het lopen van een marathon of vierdaagse. Het team dat daaraan meedoet kan natuurlijk sportkleding met logo dragen om te zorgen voor meer naamsbekendheid tijdens het evenement.

Gratis sportapps

Misschien denk je dat zo’n sportieve bedrijfschallenge heel veel organisatie vergt. Maar dat kan heel erg meevallen. Kijk of er medewerkers binnen het bedrijf bereid zijn om mee te helpen. Laat ze mee brainstormen over een leuke challenge die bij jullie bedrijf past. Er zijn bovendien verschillende gratis sportapps ontwikkeld die kunnen ondersteunen en bijhouden wat de status is van de sportieve challenge. In een eerder artikel hebben we 5 gratis sportapps besproken. Met behulp van een app zoals Strava kun je bijvoorbeeld heel makkelijk de voortgang bijhouden van iedere medewerker die meedoet. Of dit nu om hardlopen, wandelen, fietsen of schaatsen gaat: de app kan het allemaal meten. Er zit een competitie-element in zodat je de prestaties kunt vergelijken. Ideaal dus voor zo’n sportieve challenge!

Je medewerkers motiveren om mee te doen

Je hebt een mooie challenge bedacht, maar je wilt natuurlijk ook dat zoveel mogelijk medewerkers meedoen en meer gaan bewegen op het werk. Dat start bij het intern communiceren van de challenge. Stuur een mail rond, hang posters op en loop zelf langs de bureaus om te vragen of mensen zich willen inschrijven. Je kunt ze ook extra motiveren door een goodiebag te geven met bijvoorbeeld een bedrukte waterfles, een handdoek met logo en nog meer handige items die ze kunnen gebruiken tijdens de challenge.

Genoeg inspiratie om je medewerkers in beweging te krijgen en te laten sporten op het werk. Ready, set, go!

By | 2022-05-12T09:42:00+02:00 12 mei 2022|