Zeefdruk is een druktechniek die gebruikt wordt voor zowel grafische doeleinden als voor de industrie. Zo wordt het veel gebruikt voor het bedrukken van textiel. Het wordt ook ingezet voor kunstdrukken, het bedrukken van affiches en het bedrukken van printplaten.
Bij IGO-POST wordt zeefdruk voornamelijk ingezet bij relatiegeschenken en promotionele artikelen van textiel. Artikelen als tassen, paraplu’s, keycords, caps, badtextiel en kleding, maar ook pennen, worden veelal bedrukt middels deze vertrouwde bedrukkingsmethode. Voor een slijtvaste en chique uitstraling van kleding wordt ook vaak gekozen voor een geborduurd logo. Daarnaast is de nieuwere techniek transferdruk populair omdat opdrukken in meerdere kleuren zeer gedetailleerd kunnen worden weergegeven.
Zeefdrukken; een arbeidsintensieve drukmethode
Hoe gaat zeefdrukken in zijn werk? De zeef bestaat uit een raamwerk dat bespannen is met fijn gaas. De te bedrukken logo’s of teksten worden tijdens het belichten op het raamwerk gelegd, waardoor de donkere vlakken na de belichting uitgespoeld kunnen worden.
Deze uitgespoelde vlakken zijn doorlatende plekken op het zeefdrukraam waar de inkt doorheen gedrukt wordt. Wanneer de inkt op het raamwerk is aangebracht wordt de inkt met een rubberen reep, een zogenaamde rakel, over het fijne gaas gestreken. Op de uitgespoelde vlakken gaat de inkt door het gaas heen en komt het op het artikel. De gesloten gedeeltes laten geen inkt door. Alleen het open gedeelte levert tijdens het drukken de gewenste afbeelding op.
Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Zo kan een complete afbeelding worden samengesteld. Het is dus een arbeidsintensieve techniek. Wil je zien hoe het zeefdrukken van artikelen in zijn werk gaat? Bekijk dan deze video.
Leuk weetje
Het bekendste voorbeeld van een beeldend kunstenaar die de zeefdruktechniek voor zijn werk gebruikte is ongetwijfeld Andy Warhol, die o.a. voor zijn portretten van bekende personen de zeefdruktechniek gebruikte op linnen, papier en hout.