Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Welkom nieuwe collega: zo maak je zijn/haar eerste dag onvergetelijk!

De eerste werkdag bij je nieuwe baan kan spannend én zenuwslopend tegelijk zijn. Een andere omgeving, nieuwe collega’s en wellicht een verschillende werkwijze. Hoe fijn is het dan als je vriendelijk verwelkomd wordt op je gloednieuwe werkplek? Als werkgever is dit hét moment om je nieuwe collega op zijn gemak te laten voelen en je scoort er marketingtechnisch ook nog punten mee. Stel dat je een leuk welkomstpakket hebt samengesteld: een persoonlijk kaartje met daarop ‘welkom nieuwe collega’, een bedrukte waterfles, een doosje chocolade of een canvastas met jouw logo. En je nieuwe werknemer plaatst hier een foto van op sociale media. Of gebruikt het welkomstgeschenk onderweg en thuis: jouw logo dus ook! Het zorgt voor meer naamsbekendheid en het draagt bij aan de employer branding.

In deze blog zetten we een aantal tips op een rijtje om die eerste spannende werkdag soepel te laten verlopen, je nieuweling snel te laten wennen en er ook als bedrijf nog marketingtechnisch iets aan te hebben. Dus, of je nu een doorgewinterde werknemer bent of juist zelf ook een nieuweling, ga aan de slag met onderstaand stappenplan om hun eerste werkdag onvergetelijk te maken!

Stuur een leuke presentje aan huis

De dagen voor een eerste werkdag zijn vaak enorm spannend. Wat doe je aan, wat neem je allemaal mee en hoe gaat de eerste indruk zijn? Haak als werkgever in op dit moment door een klein presentje toe te sturen. Denk hierbij aan een gepersonaliseerd doosje chocola, een bosje bloemen of een andere gadget die typerend is voor jouw bedrijf. Wil je het nog persoonlijker maken? Voeg dan een kaartje toe waarin je bijvoorbeeld het team introduceert of zegt dat je uitkijkt naar zijn of haar komst.

Bereid het team voor en zorg voor een ingerichte werkplek

Als directe collega is het fijn om goed voorbereid te zijn op de komst van een nieuwe werknemer. Maak tijd vrij in je agenda voor een kennismaking en verzorg de toekomstige werkplek van de juiste (kantoor)materialen: van notitieboek tot pennen en van een hoofdtelefoon tot muismat. Ook leuk om deze producten te voorzien van je eigen bedrijfslogo. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een werkend beeldscherm en een passende bureaustoel. 

Sta klaar bij de receptie om je nieuwe collega welkom te heten

Hoe fijn is het als je direct wordt opgevangen zodra je het pand binnenstapt? Laat een directe collega wachten bij de receptie, kleine moeite, maar je laat meteen een goede indruk achter. Nog leuker, overhandig een goodiebag met daarin een welkomstpakket voor de nieuwe medewerker. Bijvoorbeeld met bedrukte kantoorartikelen en een personeelshandboek of  informatieve folder over je bedrijf. Deze kan je nieuwe collega thuis rustig eens doorkijken. Zo maakt je nieuwe medewerker kennis met je bedrijf en staat je bedrijf in the picture bij familie en vrienden. 

Plan een kennismaking met directe collega’s

Als collega’s ben je vast nieuwsgierig naar elkaar. Zorg dat er ruimte is om kennis te maken met elkaar en eventuele raakvlakken te ontdekken. Of juist een gesprek te voeren over wat jullie bezighoudt buiten werktijd. Dit maakt samenwerken makkelijker en geeft jullie zakelijke band een boost. 

Laat hem/haar wennen op de nieuwe werkplek en geef een rondleiding

Laat je nieuwe collega zijn/haar werkplek zien en geef ze de tijd om even te wennen. Ook hier kun je kiezen voor een presentje: bijvoorbeeld een waterfles met eigen naam of een pen en notitieboekje met het logo van je bedrijf. Het andere dagdeel kun je een rondleiding geven door het bedrijf zodat je collega wegwijs wordt. Waar kom je binnen, waar haal je een kopje koffie en waar eet je je lunch? Praktische zaken, maar zeker niet onbelangrijk!

Highlight leuke hoogtepunten tijdens een werkdag

Heb je een kantine waar lunch gehaald kan worden? Laat deze dan zien! Staat er ergens een pingpongtafel, een loungehoek of een koelkast waar de vrijmibo biertjes koel staan: benoem deze leuke plekken zeker, want ze laten vast een goede indruk achter 😉

Loop samen door de checklist

Veel bedrijven hebben een checklist voor de onboarding van je nieuwe collega. De checklist is niet alleen handig voor de nieuwe werknemer, maar ook voor de werkgever zelf. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke taken vergeet en dat voor, tijdens en na de start van de eerste dag alles vlot verloopt. We hebben een aantal belangrijke onderdelen voor die checklist van een nieuwe medewerker voor je opgesomd:

  • Teken eventuele papieren zoals het contract
  • Overhandig de personeelsbadge
  • Inloggegevens regelen en checken
  • Plan de eerste afspraken in de agenda (bijv. training voor gebruikelijke tools)
  • Interne kennismaking mail versturen
  • Rondleiding door het pand
  • Doorspreken van de eerste dag

Loop deze checklist samen door maar zorg er wel voor dat je niet te veel informatie geeft de eerste dag. Er zijn al genoeg indrukken op zo’n dag, het moet ook een beetje leuk blijven!

Wil je meer inspiratie voor het opstellen van een checklist? Bekijk dan deze checklist eens!

Bespreek de eerste dag en sluit hem samen af

Vier tot slot het einde van een succesvolle eerste dag! Of je dat doet met een kopje koffie in de kantine of een borrel na het werk, neem de tijd om de komst van je nieuwe collega te vieren en hem/haar welkom te heten in het team. Praat met elkaar over het verloop van de dag en hoe diegene zich erbij voelt. Zo kan je beiden de dag met een goed gevoel afsluiten!

Hopelijk kun je met deze tips van het stappenplan aan de slag om jouw nieuwe collega zich snel op zijn gemak te laten voelen en kan je de eerste stappen zetten voor een succesvolle en langdurige werkrelatie.

Nog meer redenen voor een gepersonaliseerd geschenk

Niet alleen bij een nieuwe medewerker is een gepersonaliseerd presentje leuk om te geven. Ook wanneer je een jarige hebt op de afdeling. Of als je de secretaresse een dagje in het zonnetje wil zetten. Eigenlijk is er altijd wel een reden voor een origineel bedankje. Want eerlijk, wie wordt daar nu niet gelukkig van?

Wil je graag iets speciaals laten bedrukken voor je nieuwe werknemer maar vind je het lastig om te kiezen wat? Geen probleem! Neem gerust contact op met ons. Wij helpen je graag om je medewerkers een onvergetelijke welkom te heten.

By | 2023-05-16T13:00:38+02:00 12 mei 2023|