Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.be|www.igopromo.be

Zo krijg je je medewerkers in beweging!

Zeker in de huidige coronatijd wordt iedereen er extra op gewezen hoe belangrijk gezondheid is. Als ondernemer wil je natuurlijk ook dat je medewerkers gezond en fit zijn. In een eerder artikel gaven we al slimme tips om je medewerkers tevreden te houden tijdens corona. Maar hoe motiveer je je medewerkers om meer te bewegen en gezond en fit te blijven? In dit artikel geven we je een aantal ideeën wat je als werkgever zou kunnen doen op het gebied van sport en gezondheid voor je personeel. Doe er je voordeel mee!

Je medewerkers productiever én gelukkiger
Wist je dat 79% van de werknemers productiever is op de dagen dat ze sporten? Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol. Naast de productiviteit zijn fitte en gezonde medewerkers ook gelukkiger. Dat is een van de uitkomsten van een een project van verzekeraar ZLM, waarbij ze hun 200 medewerkers gestimuleerd hebben om meer te bewegen en gezonder te gaan eten. Daarbij geven ze aan dat het stellen van haalbare doelen cruciaal is om resultaten te behalen. Hoe dan ook bevestigen deze onderzoeken dat het zeker de moeite waard is om te investeren in gezonde en fitte werknemers. Een investering die zich op meerdere manieren zal terugverdienen.

Sporten tijdens werktijd?
Maar hoe krijg je je medewerkers daadwerkelijk aan het sporten? Een eerste gouden tip is om je medewerkers de mogelijkheid te geven om tijdens werktijd te sporten. En misschien is je eerst reactie: tijdens werktijd laten sporten? Dat ga ik echt niet doen. Maar het gaat er niet zozeer om dat je medewerkers tijdens werktijd een uur in de sportschool een workout gaan doen. Er zijn veel meer manieren waarop je sport en werk kunt combineren en kunt zorgen voor meer beweging. Stimuleer ze bijvoorbeeld om tijdens de lunch een wandeling te maken of wat vaker de trap te nemen in plaats van de lift. Kijk hoe je op een slimme manier sport en werk met elkaar kunt combineren. Of organiseer een leuke (virtuele) sportactiviteit of een sportdag.   

Een jaarlijkse challenge!
Eerder hebben we al aangegeven dat het goed is om een bepaald doel te stellen. Een hele leuke manier om hierop in te spelen is door een challenge te bedenken en daar een doel aan vast te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘Fiets naar Parijs’-challenge. Iedereen houdt zijn of haar aantal kilometers bij in een app en de eerste die het doel haalt, wint een prijs! En om het je medewerkers makkelijk te maken om de kilometers bij te houden, zou je ze een activity tracker kunnen geven. Laat deze activity tracker bedrukken met logo en je zorgt ook nog eens voor een stukje branding!

Sportabonnement vergoeden
Een gehele of gedeeltelijke vergoeding van het sportabonnement kan ook zorgen voor een stimulans om te gaan sporten. Daarbij is het goed om te weten dat de kosten voor een sportabonnement vallen onder de werkkostenregeling. Binnen de werkkostenregeling (WKR) mag je als werkgever namelijk een bepaald percentage (1,7% tot 400.000 euro en 1,2 % vanaf 400.000 euro) van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Een medewerker mag daarbij een eigen sportschool uitzoeken en de kosten indienen. Je moet daarbij de werkkosten wel aanwijzen als vergoeding.

Vaker op de fiets
In het verleden is het Nationaal Fietsplan in het leven geroepen ter bevordering van vitale en gezonde werknemers. Het officiële ‘Fietsplan’ bestaat misschien niet meer, maar je kunt via de eerder genoemde werkkostenregeling er ook voor kiezen om de werknemers een fiets te laten kopen en deze te betalen vanuit het brutosalaris. Een stimulans voor medewerkers om een goede fiets te kopen en ook vaker op de fiets te stappen. Dat zorgt niet alleen voor een goede bijdrage aan de gezondheid van je personeel, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Nog meer duurzame stappen zetten? Lees dan het artikel met tips voor een duurzaam bedrijf.

Sportartikelen cadeau geven
Een andere manier om de medewerkers te motiveren om te gaan sporten is door ze leuke sportartikelen cadeau te geven. Stel bijvoorbeeld een sportief pakket samen of een ‘coronapakket’ met daarin artikelen om gezond en fit te blijven. Denk aan artikelen voor het wandelen of hardlopen, een mooie retro sporttas, een fitnessset om thuis te sporten of sportkleding. Laat de sportartikelen bedrukken met logo en zo zorg je ook nog eens voor een stukje branding.

Denk ook aan gezonde voeding!
Naast het motiveren van je medewerkers om meer te bewegen is het ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van gezonde voeding. Maar hoe motiveer je medewerkers om gezonder te gaan eten? Denk bijvoorbeeld aan een workshop gezond koken of mogelijkheden om de lunch in de kantine gezonder te maken. Of geef ze handige bakjes zodat ze zelf een gezonde lunch mee kunnen nemen zoals een Mepal Lunchpot of een Mepal Saladbox. Ook handig voor de medewerkers die vaak onderweg zijn. Op die manier stimuleer je ze in ieder geval om na te denken over de mogelijkheden om gezonder te gaan eten.

Voldoende water drinken
Naast voeding weet eigenlijk iedereen wel dat het drinken van voldoende water ook belangrijk is voor je gezondheid. Het bevordert niet alleen je fysieke prestaties, maar het heeft onder andere ook invloed op je energieniveau en je hersenfunctie, het voorkomt en verlicht hoofdpijnklachten, het verbetert de stoelgang en het zorgt voor het functioneren van de nieren. Genoeg redenen dus om water te drinken, maar het is toch vaak lastig om aan de aanbevolen hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter per dag te komen. Als werkgever kun je daarbij helpen door ze bijvoorbeeld een fijne waterfles te geven die ze onderweg mee kunnen nemen of door binnen het bedrijf te zorgen voor watertappunten.

Laat je inspireren door de ideeën om je medewerkers te motiveren gezond en fit te blijven. Daar profiteer je niet alleen van als werkgever, maar vooral je medewerkers zelf op de langere termijn.

By | 2022-05-12T09:44:21+02:00 3 februari 2021|